Drömmen om att bygga eget - Ert livs projekt


Många drömmer om att någon gång kunna bygga sitt eget hus. När drömmen är nära att besannas så är känslan inte många gånger överväldigande. Det är många delar i att bygga en fastighet och många beslut att fatta. Här kommer några råd på vägen.

Även om hårt slit inneburit att ni kan besanna drömmen om att bygga ett hus så är det inte ovanligt att kostnaderna blir större än väntat. Dels på grund av oförutsedda problem, men även på grund av detaljer som missats i kalkylen. Inte sällan ställs man inför beslutet att kapa utgifter för att få balansräkningen att stämma. Men vad ska man spara på? Vårt bästa råd är att utgå från vad som är enklast att justera i framtiden. Själva strukturen av huset bör inte vara föremål för besparing såvida den inte innebär ovettigt lyxiga val. Istället är interiören ett bättre alternativ. Väggar är något som är enkelt att justera i framtiden, många gånger kan ni till och med göra det själva på en helg. Golv kan också vara något som går att kompromissa med så länge ni inte valt en genomgående parkett. Att lägga nytt golv kan annars innebära fula skarvar när kök och garderober finns på plats. Kök är något som möjligen kan gå att spara på. Kanske kan ni välja en annan bänkskiva som ni kan byta i framtiden. Så ta fram alla val ni gjort med interiören och fundera ett extra varv, men för stora kompromisser kan innebära ett missnöje med resultatet.

När allt fokus går till huset så är det också lätt att glömma en mycket påtaglig del. Trädgården. Det är något som i regel tar tid att få bra, men vissa glömmer bort något så självklart som ens en gräsmatta. Har ni gröna fingrar så kan ni göra mycket själva. Så glöm inte av utsidan som ni ska kunna njuta av i ert nya hus. Även om det innebär långsiktig planering så kan ni låta drömmarna flöda.